معماری منظر- به عنوان حرفه ای میان رشته ای- مسئولیت توجه به فضاهای باز را در حوزه سکونت گاه های بشری بر عهده دارد . حضور در محیط های باز و ارتباط با آن ، کیفیت ممتازی است که نمی توان آن را در فضاهای بسته (حوزه ی معماری) تجربه کرد . این کیفیت پیوندی ناگسستنی با سرشت و طبیعت انسان دارد . چنانچه لایه کالبدی محيط ، با لایه دیگری به نام زندگی اجتماعی تلفیق شود ، نقش آن تعالی یافته ، ضمن بهبود کیفیت فضاهای شهری ، به ظرف مناسبی برای فعالیت های اجتماعی بدل خواهد شد . معماری منظر نقشی کلیدی در تنظیم رابطه ی صحیح میان انسان و محیط پیرامون دارد که ابعاد گسترده و متنوع این موضوع را تشریح می کند .

مدیریت منظر:
با توجه به گسترش جمعیت شهرنشین ، نقش حاکمیت های محلی ( اداره کنندگان امور شهر) – که سیاست های مختلف متخذه توسط آنان ارتباط تنگاتنگی با زندگی شهروندان دارد –  بر چگونگی نحوه ی برخورد و ساماندهی منظر شهر و برنامه ریزی برای آن موثر است .
مدیریت شهر علاوه بر آنكه مسوول برقراری توزیع عادلانه امکانات شهر است ، با هدایت تحولات کالبدی شهر ، رسالت حفظ محیط زیست و سلامت زندگی شهری ، زیبایی سیمای شهر ، ایجاد فضاهای عمومی جهت امکان برقراری ارتباطات و تعاملات شهروندان و گستره ای از همه وجوه زندگی شهری را نيز عهده دار است .
بخشی از نیاز های کالبدی در بعد کیفیت موجب سرزندگی فضاهای شهری می شوند ، لیکن مدیریت شهری تنها پاسخگوی نیازهای بعد کالبدی شهر نیست . فضاهای عمومی مناسب برای گذران اوقات فراغت ، پیاده راههای استاندارد ، بنا های متوازن با تکنیک های ساخت مناسب و مطلوب ، مصالح و رنگ و نمایی برگرفته از تعلقات بومی و تلاش برای داشتن شهری با منظر مطلوب بخشی از این نیاز ها هستند . لیکن یکپارچگی شهر و پیوند آن با شهروندان ، نیز از مباحث بسیار مهم است . هرچند فرم و طراحی شهری به شکل کالبدی شهرها می پردازد اما این مردمان شهر، آرزوهای فردی و تلاشهای گروهی آنان، زندگی روزمره یا لحظات درخشش استعدادهای آنان است که موضوع اصلی منظر شهری قرار می گیرد . نهاد انسانی ، مکان عمومی توافق های آزادانه انسانهاست که در برگیرنده ی این آرزوها ، تلاشها ، و ضابطه های زیستی  آداب و رسوم اخلاقی و سیاسی ملت – بر خواسته از عوامل انسانی- فرهنگی – است .

فهم منظر شهری ، به عنوان سطح تماس”انسان” و “پدیده شهر”  باعث می شود ، كليه ابعاد سازنده مكان در بهبود كيفيت و ساماندهي و مديريت سيما و منظر شهري تاثير گذار باشند . از اين حيث موضوع منظر شهري با توجه به پيچيدگي شهر و ماهيت آن، ابعاد وسيع و چند جانبه اي را در بر مي گيرد که البته آنچه اكنون مسلم گرديده منفك نبودن اين امر از موضوعاتي مانند منظر ذهنی ، محيط طبيعي ، توده و فضا  ، شبکه دسترسي ، و عملكرد و فعاليت های جاری در محیط است که در ارتباط مستقيم با طرح های توسعه  شهری می باشد.
یکی از بارز ترین نهادهای اساسی کشور که تجلی مشارکت مردمی هستند ، شوراهای محلی می باشند که در سطوح مختلف ،‌ تمامی گستره جغرافیایی کشور را در بر می گیرند . شورا يک نهاد جمعى تصميم گيرى مبتنى بر شيوه دمکراسى است که پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم ،‌ مستند به صدر اصل یکصدم قانون اساسی ، کارکرد اصلی آن تلقی می گردد .
چنانچه شهرداری را به عنوان سازمان برنامه ریز و حلقه اتصال مسائل اقتصادی شهر و فرهنگ و سیاست شهری تلقی کنیم ، شوراي اسلامي شهر و شهرداری از قدرتمند ترین نهادهای محلی محسوب می شوند که اقدامات آنها تاثیر مستقیمی در امور اقتصادی و رفاهی و معیشتی مردم دارد. مطابق قانون اساسي برخی از وظايف و اختيارات شوراي اسلامي شهر عبارتند از :

چنانچه مشهود است این سازمان به عنوان یکی از نهادهای تصمیم گیرنده ، ‌نقش غیر قابل انکاری در هدایت توسعه شهر دارد . لذا توجه مسوولان و ملحوظ داشتن  علم منظر شهری در مدیریت فرایند توسعه شهرها , جهت طی مراحل بررسی و تصویب طرح ها در مراجع قانونی الزامی است . با عنایت به آنچه در باب جایگاه و اهمیت منظر شهری از یکسو , و نقش شوراها در کنترل و هدایت طرحهای توسعه شهری ذکر شد , می توان چنین نتیجه گرفت که تسلط مدیران شهری بر اصول علم معماری منظر , تحقق رفتار شورايى براى اعضاى شوراها , تبیین و تقویت ارتباط بين شوراها و ساير سازمانهاى اجرايى و همچنین فراهم نمودن بسترهاى فرهنگى و اجتماعى فعاليت شوراها بی شک گام موثری است که منجر به انجام اقدامات اصولی شهرسازی در ارتقاء کیفیت محیط شهر، ساماندهی منظر شهر و “مدیریت حس مکان” خواهد شد .
بدیهی است چنانچه مردم – به عنوان کسانى که اعضاى شوراها به عنوان نمايندگان آنها قصد تحقق اراده و حاکميت آنها را دارند در اين مسير جدى گرفته نشوند، بدون ترديد شوراها در نيل به اهداف خود ناتوان خواهند بود. همراهى و همگامى مردم با شوراها نيازمند فراهم بودن بسترهاى مناسب فرهنگى و اجتماعى است و فراهم نمودن اين بسترها نيز بيش از هر چيز بر عهده خود شوراهاست تا حقوق شهروندان از طریق تشکیل “پارلمان های محلی” محقق شود.

"دانلود فایل های پیوست مطلب"
-----------------------------------------------------------------------------------------
Icon of جایگاه شوراها در مديريت منظر شهری جایگاه شوراها در مديريت منظر شهری (67.9 KB)
       تعداد دانلود: 3
       زمان آخرین دانلود: چهارشنبه, 2 آوریل 2014
------------------------------------------------------------------------------------------

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *