سفر به اروپا با محوريت بازديد از کشورهای اسپانيا و پرتقال در شهريور ماه سال جاری در حالی برگزار شد که داشتن دستاورد های پژوهشی به عنوان يکی از مهمترين اهداف، در سرلوحه کار آن قرار داشت. اينجانب با توجه به داشتن مسئوليت هدايت یکی از گروه های پژوهشی، با برنامه ای از پيش تعيين شده، آماده مواجه با موضوعات مرتبط با موضوع پژوهشی خود به صورت خاص و ساير موضوعات شده بودم. اگرچه اين برنامه در حين بازديد ها و با توجه به دريافت های واقعی از محيط دچار تغيير و تحول شد، ليکن داشتن يک چهارچوب ذهنی در کنار برخی دانسته های قبلی می توانست کمک موثری در جريان دريافت اطلاعات و به دنبال آن تجزيه و تحليل و دسته بندی آنها باشد.
موضوع پژوهشی خاصی که گروه ما در ارتباط با آن فعال بود، شناخت باغ سازی سرزمين اندولس و تاثيرات ساير شیوه های باغ سازی از جمله باغ ايرانی بر روی آن بود. در پی جلسات و مباحثاتی که در طول سفر و بالاخص بعد از اولين بازديد های ما در ايتاليا و فرانسه انجام گرفت، این نتیجه حاصل شد که بررسی فضاهای سبز شهری شهرهای مقصد به لحاظ ساختار و نگرش های حاکم بر شکل گیری آنها نیز، در برنامه کار پژوهشی گروه قرار گيرد. بنابر اين دستاورد های پژوهشی اینجانب نيز با محوريت دو موضوع ذکر شده قابل ارزیابی می باشد.
محور اول: نگرش های حاکم بر شکل گیری فضای سبز شهری در شهر های مقصد
پس از بحث و بررسي در خصوص چگونگي بررسي موضوعات مرتبط با اين محور از كار پژوهشي، نوبت تجزيه و تحليل و همچنين ساماندهي يافته هاي اين حوزه بود. حضور فضاي سبز در بافت تاريخي شهر هاي مورد بازديد از تنوع كمي و كيفي خاصي برخوردار بود كه ارائه فرضيه واحد در خصوص آنها را نا ممكن مي ساخت. لذا به نظر مي رسد روش منطقي برخورد با اين موضوع، دسته بندي موارد بررسي، بر اساس اشتراكات يافته هاي پژوهش است كه البته در برخي دسته ها شايد نام يك شهر به چشم بخورد.
محور سبز شهري- ليسبون
پارك گوئل- بارسلونا
محور دوم: شناخت باغ سازي دوران اسلامي آندولس
چنانچه ذكر شد،اين محور از پژوهش در واقع موضوع اصلي كار پژوهشي گروه موسوم به گروه باغ را شامل مي شد. مسلما يافتن اطلاعات در خصوص باغ سازي آندولس از طريق مراجعه به منابع مكتوب و اينترنت براي محققين و ساير علاقمندان امكان پذير است. لذا سعي كردم براي شناخت عميق تر خود از موضوع در حين بازديد، از قوي ترين ابزار بازديد ميداني يعني استفاده از حواس، در كنار ابزار منطق بهره بگيرم. تا يافته هايي مضاعف و گاه متفاوت در نتيجه كار پژوهشي گنجانده شود.
يافته در خصوص اين محور از پژوهش اگرچه قابل دسته بندي و بررسي در سطوح متمايز و زير فصل هاي متفاوت مي باشند، ليكن تماما در راستاي دست يابي به پاسخ سوال اصلي اين بخش از پژوهش بوده و بطور كلي در سه بخش قابل بررسي مي باشند. بخش اول يافته هايي هستند كه ناظر بر چگونگي شكل گيري ساختار باغ آندولسي است كه همراه با نوعي نگرش پديدار شناسانه و راز گشايانه به بررسي شواهد مرتبط با اين امر مي پردازد. بخش دوم يافته هاي حاصل از ادراك فضا بوده و باتوجه به چگونگي نمود جنبه هاي بصري موضوع،قابل بررسي است. بخش سوم به بررسي جنبه هاي فيزيكي و عناصر شكل دهنده فضا مي پردازد.
با گنجاندن حاصل يافته هاي پژوهشي اين سه بخش در ساختار پژوهش، به سوال اصلي اين محور از تحقيق پاسخ داده خواهد شد.
اميد است متن كامل گزارش و يافته هاي اين پژوهش در آينده نزديك منتشر گردد.
باغ الحمرا- گرانادا
كوشك و باغ- مدينه الزهرا(كوردبا)