معرفی بستر پروژه
بندر بوشهر از بنادر جنوبی کشور ایران است. این بندر به لحاظ موقعیّت جغرافیایی در منطقه معتدله کره¬زمین قرار دارد و با وجود دریای خلیج فارس ظاهراً باید آب و هوایی معتدل و مناسب داشته باشد ولی تأثیر عواملی چون وجود کمربند بیابانی زمین که عرضهای 20 تا 40 درجه شمالی را در برگرفته، نزدیکی به خط استوا و مهمتر از آن کمربند پرفشار جنب حاره (STHP) که با حرکت خود به سمت نیمکره شمالی، ابتدا نواحی ساحلی جنوب ایران و بعد نواحی مرکزی ایران را تحت سیطره خود قرار میدهد (در فصل بهار و تابستان) و عوامل خاص جغرافیایی و اقلیمی دیگر مانند نزدیکی به بیابان گرم و سوزان عربستان و آفریقا، قرار نداشتن در مسیر سیکلونهای اصلی، وجود رشته¬کوه زاگرس و سد کردن مسیر تودههای بارانزای مدیترانه در فصل بهار و زمستان و …، آب و هوای شهر بوشهر را تحت تأثیر قرار داده و اقلیمی گرم و بیابانی را به ارمغان آوردهاند. آب و هوای این استان را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: آب و هوای گرم و مرطوب در نوار ساحلی و گرم و خشک و صحرایی در قسمتهای داخلی. بنا به توضیحات ذکر شده پروژه پارک ساحلی بوشهر در محدوده اقلیمی گرم و مرطوب واقع شده است.
تصویر 2- موقعیت بندر بوشهر در اسنان بوشهر
در شهرهای ساحلی، دریا مهم ترین و شاخص ترین عنصر به شمار می رود. آب واجد خصلتي است كه به عميقترين و درونيترين بخش طبيعت باز ميگردد و در ميان غوغا و آلودگي¬هاي شهري، ما را به سرشت وجوديمان پيوند ميزند. در بنادر، ساحل ظرف مناسبی برای شکل گیری فعالیت های مردم است و حضور دریا طراوت، سرزندگی و رونقی بی بدیل برای شهروندان و مسافران به ارمغان می آورد از اینرو با دقت در پتانسیل های موجود و پیش بینی عملکردهای مکمل می توان ضمن حظ از دریا به منظری فرهنگی و با هویت دست یافت که آغازی برای شناخت، رشد و آگاهی را مهیا می کند.
معرفی پروژه
پروژه پارک ساحلی بوشهر در ضلع غربی بندر بوشهر در همسایگی نیروی هوایی، بین مجموعه مسکونی نفت کش و اسکله جلالی در محدوده ای قرار دارد که در طول شبانه روز جزر و مد آب را شاهد است.
تصویر 3- موقعیت پارک در ضلع غربی بندر بوشهر
پارک ساحلی بوشهر به طول حدود 950 متر و عرضی متغیر بین 35 تا 130 متر با رویکرد تفریحی-گردشگری طراحی شده و بخش های زیر برای آن در نظر گرفته شده است : پارک آبی، باغ مشاهیر بوشهر، آمفی تئاتر روباز، صفه های روی آب، پلازای تفریحی، اسکله قایق سواری، پله های تماشای دریا، سکوهای ماهیگیری، گذر باغ گل، قدم راه سایه (مسیر پیاده روی سرپوشیده)، باغ شنی، فضای بازی کودکان، مجموعه خدماتی (شامل رستوران، سرویس بهداشتی، نمازخانه، فروشگاه های مواد غذایی و وسایل ماهیگیری) و آلاچیق های چادری رو به دریا است.
در طراحی این پارک به موارد زیر توجه شده است:
– یکپارچگی و سهولت حرکت پیاده در کنار آب
– تأمین آسایش محیطی به کمک ایجاد سایه طبیعی و مصنوع ( با کمک پوشش گیاهی و آلاچیق های چادری و سایه بان های چوبی ) و طراحی با بهره گیری از باد مطلوب.
– بستر سازی برای آشنایی با مشاهیر و بزرگان بوشهر ( باغ مشاهیر )
– ایجاد بستری برای فعالیت های جمعی ( آمفی تئاتر روباز، پلازای تفریحی، پارک آبی)
– در نظر گرفتن فضاهایی برای تماشا و ارتباط با دریا (سکوهای ماهیگیری، اسکله قایق سواری، پله های تماشای دریا)
در ادامه پلان مجموعه و چند پرسپکتیو برای معرفی فضاهای پارک ضمیمه شده است.
تصویر 4 و 5 – دید به ورودی اصلی، باغ مشاهیر بوشهر، پلازای تفریحی، اسکله پیاده روی و ماهیگیری.
تصویر 6 و 7 – پارک آبی
تصویر 8- پلان مجموعه با تفکیک فضاها.
تصویر 9 و 10 – آلاچیق های چادری رو به دریا در بستری ماسه ای
تصویر 11 و 12- باغ مشاهیر
تصویر 13 و14 و 15 – آمفی تئاتر روباز، صفه های روی آب، پله های تماشای دریا
تصویر 16 – نورپردازی آمفی تئاتر روباز، صفه های روی آب، پله های تماشای دریا