دوم: مروری بر مدیریت منظر فرهنگی
سوم: وظایف معمار منظر
تخصص حرفه ای معماران منظر به برنامه ریزی، هماهنگی، طراحی و مدیریت فضاهای بیرونی مرتبط است که این فضاها می توانند مقیاس های متنوع را شامل شوند. آن ها غالبا با ساختمان ها یا تشکیلات ساخته شده هم پیوندند. ابزار و عوامل سنتی که معمار منظر به وسیله آن ها کار می کند شامل شکل زمین و خاک، پوشش گیاهی، آب، چشم اندازها، کف سازی و ساختارهای ساده است. لیکن همه عناصر طبیعی و انسان ساخت به دلیل اینکه با منش، ظاهر، طرح و ترکیب فضاهای بیرونی مرتبطند درون قلمرو و مورد توجه آن ها قرار می گیرند.
معماران منظر میبایست هم در بعد بومشناسی و هم در بعد فرهنگی مداخله کنند. همچنین دامنه مداخله آنها ارزشهای تاریخی، زیباشناسی، اجتماعی و تفریحی را نیز در بر میگیرد. به طور کلی، معماران منظر میبایست وامدار موارد زیر باشند:
- آگاهی از تاریخ باغ سازی و منظر سازی، تشخیص ارتباط میان باغ سازی و منظرسازی با سایر اشکال هنری، هم چنین شناخت ارتباط میان مفاهیم اجتماعی و تاریخی که برمبنای آن یک محوطه خلق و یا توسعه یافته است.
- درک و مشاهده همه عناصر و عوارض منظر فرهنگی مربوط با نگاه خاص حرفه خویش.
- انجام یک ارزیابی تخصصی و بدون تعصب ورزی از شخصیت تاریخی و مشخصات زیبا شناسی سایت.
- آگاهی از مسئولیت خویش به عنوان حافظ ارزشهای تاثیر گذار در برجسته ساختن یک منظر و تقویت ارتباطات مابین آن ها. با توجه به آسیب پذیرتر بودن عناصر منظر نسبت به ساختارهای معماری، وظیفه معمار منظر حفظ ارزشهای عناصر و مجموعه با معرفی جایگزین های مناسب در طول زمان است.
مهمترین رسالت معمار منظر در مواجه با مناظر فرهنگی است که سیاست حاکم، امکان طراحی و دخالت مجدد انسان را فراهم می سازد. در اینجا معمار منظر می کوشد ضمن برآورد نیازهای امروز، ارزشهای شناخته شده را حفظ کرده و پایداری آن ها در آینده را تضمین سازد.
چهارم: جمعبندی
امروزه در نگاهی نو به مناظر فرهنگی، فضاهای باز با تعریف حرفه ای معماری منظر نگریسته می شود. لذا شاید رسالت جدید معمار منظر همانا، شناسایی مناظر فراموش شده و تعیین سیاستهایی در جهت حفظ و پایداری آن ها باشد. که شاید کوچک ترین دستاورد آن تداوم خاطرات یک قوم است.
حضور لایه های اطلاعاتی ارزشمند در مناظر فرهنگی که برآمده از همنشینی طبیعت و فرهنگ ماست، خود به تنهایی تدوین برنامه حفاظتی جامع ای را لازم می سازد.
در این میان آنچه از طریق منابع شفاهی و کتبی دست نایافتنی است بینش و بصیرتی است که با تجربه بی واسطه مناظر فرهنگ به دست میآوریم.
منابع
- cultural landscape management/ guidelines for identifying assessing and managing cultural landscapes in the Australian national parks/ Jane Lennon & Steve Mathews/ march 1996
- Operational Guidelines for the implementation of the World Heritage Conference/ United nations educational, scientific and cultural organization/ inter governmental committee for the protection of the world cultural & natural landscape/ WHO 2008
- Von Haaren, Christina/ Landscape planning facing the challenge of the development of cultural landscapes/ landscape & urban planning60/ 2002
- Terkenli, Theano/ Towards a theory of the landscape: the Aegean landscape as a cultural image/ landscape & urban planning57/ 2001
- Taylor Ken & Altenburg Kristy/ Cultural landscape in Asia-Pacific: potential for filling World Heritage gap/ International Journal of heritage studies/ vol12/ no.3/ may2006.
- مجموعه مقالات سومین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران(ارگ بم، کرمان)/جلد سوم/ پژوهشکده سازمتن میراث فرهنگی و گردشگری/1385
- اطاعت، لیلا/ منظر فرهنگی با رویکردی به منظر جهانی/ پایان نامه جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد به راهنمایی مهدی شیبانی و لادن اعتضادی/ دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی/ شهریور 1385.
- unesco.ir
- icls.harvard.edu
- www.archnet.com