نوشته برایان ادواردز و ترجمه حمید رضا عظمتی، محمد باقری
چاپ اول 1386 – انتشارات هنر و معماری
موضوع: دانشگاه ها ومدارس عالی – معماری منظر
کتاب معماری دانشگاه ترجمه ای از کتاب University Architecture نوشته برایان ادواردز (Brian Edwards) می باشد که در سال 2000 توسط انتشاراتSpon در لندن منتشر شده است. برایان ادواردز نویسندة کتاب، پروفسور معماری در دانشگاه هادرزفیلد می باشد. از وی چندین کتاب در زمینة طراحي ساختمان های پایدار و سبز نیز منتشر شده است. وی معماری و طراحي شهری را در دانشگاه های کانتربری، ادینبرگ و دانشگاه گلاسکو آموخته و مدرک دکتری خود را از مدرسه معماری مکینتاش دریافت کرده است.
معماری دانشگاه در نگاه اول کتابی در زمینة طراحی تک بناهای آموزشی دانشگاهی می نماید، اما مروری اجمالی بر محتوای کتاب، خواننده را مجاب خواهد کرد که نویسنده با نگرشی هنری ـ فنی و جامع به تحلیل تجارب معماری فضاهای دانشگاهی در جوامع مختلف پرداخته است. این کتاب یک گونه شناسی کالبدی از انواع ساختمان های دانشگاهی پیشرفته در دهه های پایانی قرن بیستم ارائه و انواع طرح های اجرا شده از پردیس های جامع دانشگاهی، کتابخانه ها، دانشکده های هنری و فنی و علوم انسانی و آزمایشگاه ها و خوابگاه های دانشجویی را تحلیل کرده است. توجه نویسنده به سیر تحول تاریخی در طراحی فضاهای دانشگاهی در عین دقت نظر به ارتباط معماری دانشگاه با شهر، معماری پایدار، معماری هنری، فناوری، هویت فرهنگی و حتی معماری آینده، کتاب را از حیث روش شناسی تنظیم مطالب بسیار برجسته و ارزشمند می سازد. اتخاذ چنین نگرش جامعی در تهیه و تدوین کتاب، به نویسنده امکان داده است حتی از آخرین نمونه ها و تجارب معماری دانشگاهی در کشورهای اسلامی و شرق دور نیز غافل نماند.
کتاب حاضر به دلیل گسترش سریع آموزش عالی در کشور در دو دهه اخیر از سویی و خلاء متون مناسب در زمینة معماری فضاهای دانشگاهی از سوی دیگر برای ترجمه و معرفی به جامعة معماری انتخاب شد. طرح ها و نقشه های دانشگاه های مشهوری چون كمبريج، گلاسكو و اندينبرگ از انگليس؛ دانشگاه هاي ميشيگان، اوهايو، ديويس، بركلي و استانفورد از آمريكا؛ دانشگاه بريتيش كلمبيا از كانادا؛ دانشگاه كيپ تاون از آفريقاي جنوبي و بسیاری دانشگاه های دیگر از جمله کشورهای آسیایی و اسلامی در این کتاب ارائه شده است.
یک بخش از سه بخش این کتاب که “پردیس دانشگاه” نام دارد به طور خاص به معماری منظر دانشگاه می پردازد. این بخش شامل پنج فصل به نام های زیر است:
فصل اول: رساله علمی و برنامه ریزی پردیس دانشگاه
فصل دوم: طرح های جامع یا ساختارهای توسعه
فصل سوم: منظر چشمگیر در مقایسه با طراحی منطقی
فصل چهارم: مسائل کاربردی
فصل پنجم: توسعه پایدار و پردیس دانشگاه