گلهای فصلی ودائمی
در این بخش گلهای فصلی و دائمی موجود در سطح پارکها و فضای سبز شهر به ترتیب حروف الفبای نام علمی ( نام لاتین ) آنها آورده شده است و بای مطالعه علمی و دقیق هر گل ویژگیهایی برای هریک ذکر گردیده است.
قابل ذکر است که برخی از گلهای معرفی شده در این بخش در حال حاضر در فضای سبز کاربرد گسترده ای داشته ولی برخی دیگر ممکن است در سطوح کوچک و به تعداد اندک کشت  شده باشند که به دلیل نطابق نیازها و عادات رشدی این دسته از گلها با شرایط اقلیمی  و برای ایجاد تنوع در گیاهان مورد استفاده در فضای سبز ، بجاست که در آینده در سطوح وسیعتری بکار گرفته شوند. لذا در اینجا این گیاهان نیز معرفی و خصوصیات و ویژگیهای آنها مشخص شده است و در بخش پیشنهادات بطور مفصل به بکارگیری آنها و یا جایگزینی آنها به جای برخی گلهای متداول پرداخته خواهد شد.
ویژگیهای تعریف شده برای هر گل در این بخش به قرار ذیل می باشد:

نام فارسی:
شامل نام فارسی رایج گل و یا دو یا چند نام فارسی مترادف که برای آن گل به کار برده می شوند.

نام علمی :
شامل نام لاتین جنس و گونه گیاه مذکور چنانچه پس از نام جنس”SPP.” قید شده باشد به این معنی است که گلهای متعددی از جنس مورد نظر موجود می باشد و بکار می رود و چنانچه نام علمی دیگری داخل پرانتز با ذکر”Syn” پس از نام  علمی گیاه آمده باشد بیانگر نام علمی دیگری است که به صورت مترادف و هم معنی برای آن گیاه کاربرد دارد.

نام انگلیسی:
شامل نام متداول انگلیسی برای آن گیاه و یا دو یا چند نام انگلیسی مترادف که برای آن گل بکار برده می شوند.

خانواده:
شامل نام خانواده ای که گل مورد نظر در رده بندی گیاهشناسی به آن تعلق دارد.

طول دوره زندگی :
در این بخش از نظر ” چرخه زندگی ” گیاهان به سه دسته تقسیم می شوند:
الف ) گیاهان یکساله : در این گیاهان دوره کامل زندگی یعنی از جوانه زدن بذر تا تولید گل و بذر جدید یک فصل رشد بیشتر به طول نمی انجامد و پس از رسیدن بذر گیاه خشک شده و از بین می رود.
ب ) گیاهان دو ساله : گیاهانی هستند که چرخه کامل زندگی آنها دو فصل رشد به طول می انجامد. این گیاهان در سال اول فقط رشد رویشی می نمایند( شاخ و برگ و ریشه تولید می کنند ) و در سال دوم پس از برطرف شدن نیاز سرمائی ساقه گل دهنده ایجاد نموده ، به گل می نشینند و تولید بذر کرده ، پس از رسیدن بذر از بین می روند.
ج) گیاهان دائمی ( چند ساله ) : در این گیاهان از جوانه زدن تا تولید گل ممکن است چند سال به طول بیانجامد و پس از رسیدن بذر نیز از بین نمی روند و سالیان متوالی تولید گل و بذر می نمایند. در این گروه معمولا” تنها قسمتهای زیر زمینی گیاه دائمی می باشد و قسمتهای هوائی آن یکساله بوده در زمستان از بین می رود و گیاه هر بهار شاخ و برگ جدیدی تولید می کند.
لازم به ذکر است برخی از گیاهان دوساله و برخی گیاهانی که در نواحی گرمسیر چند ساله می باشند در نواحی سردسیر به عنوان گیاه کیساله کشت می شوند.

ارتفاع بوته:
هنگامی که ارتفاع به صورت دامنه ای از اعداد شامل مینیمم و ماکزیمم ذکر گردیده است چنانچه در اسم علمی گیاه نام گونه به صورت ”SPP.” قید شده باشد این دامنه شامل ارتفاع گونه های مختلف آن جنس می باشد و چنانچه در نام علمی گیاه نام گونه قید شده باشد حدماکزیمم ، ارتفاع گل مورد نظر را در زیستگاه اصلی یا شرایط ایده آل رشدی نشان می دهد.

فواصل کاشت:
شامل فاصله مناسب که برای کاشت گل مذکور می باید رعایت شود.

شرایط خاک (از نظر رطوبت):
در این بخش سه اصطلاح ” با زهکشی خوب ” ، ” کمی مرطوب ، و ” خیس ” معرف شرایط خاک مورد نیاز و ایده آل گیاه از لحاظ میزان رطوبت می باشد.

نوع خاک:
شامل مشخصات بهترین نوع خاک برای رشد گیاه از لحاظ میزان حاصلخیزی و نیز اسیدی و قلیائی بودن و همچنین از نظر بافت خاک .

شرایط نور:
در این قسمت سه اصطلاح ” فتاب ” ، ” سایه – آفتاب” و ” سایه ” بیانگر ویژگی محل کاشت گیاه از لحاظ میزان نور می باشد.

مقاومت به سرما:
در این بخش دو واژه ” دارد” و “ندارد” بیانگر این مطلب است که آیا گیاه می تواند دمای کمتر از (5-) درجه سانتیگراد را تحمل نماید و زنده بماند یا خیر.

زمان و روش تکثیر:
شامل روشهای متداول تکثیر گیاه مذکور و زمان مناسب برای آنها می باشد.

رنگ گل:
شامل رنگ گل در گونه های مختلف آن جنس ( در صورتی که در نام علمی ”SPP.” قید شده باشد ) و یا رنگ گل در ارقام مختلف آن گونه ( درصورتی که نام گونه و اسم علمی قید شده باشد.

زمان گلدهی:
مشخص کننده فصلها و یا ماههایی است که گیاه مورد نظر دارای گل می باشد.

کاربرد:
در این قسمت کاربری گیاه از لحاظ طراحی در فضای سبز یا تزئین منازل و پارکها و موارد خاص دیگر ذکر گردیده است.

مراقبتها:
در این بخش مراقبتهای خاصی که گیاه مذکور نیاز دارد مانند نیاز به قیم ، محافظت از باد ، نیاز به هرس و یا حذف نمودن گلهای پژمرده ، میزان آبیاری مورد نیاز و سایر موارد مشابه ذکر گردیده است.

مشخصات ویژه:
در این قسمت به نکات خاصی که باعث برجستگی یک گل نسبت به سایر گلها است و یا برخی ویژگیهای خاص نظیر سمی بودن برگ ،بذر یا گل ، خود تکثیر بودن گیاه ، دارا بودن خواص داروئی ، میزان وزن هزار دانه ، نوع اندام زیرزمینی در صورت وجود ، همچنین وجود رنگ حالت خاص برگ ، ساقه و بذر و نظایر آنها اشاره گردیده است.
علاوه بر این چنانچه در نام علمی گیاه مورد نظر ”SPP.” قید شده باشد در این بخش گونه های مهم موجود  از آن جنس با ذکر نام گونه آورده شده است.

"دانلود فایل های پیوست مطلب"
-----------------------------------------------------------------------------------------
Icon of مقدمه ای بر گیاهشناسی کاربردی و طراحی کاشت - قسمت چهل و یکم مقدمه ای بر گیاهشناسی کاربردی و طراحی کاشت - قسمت چهل و یکم (58.5 KB)
       تعداد دانلود: 3
       زمان آخرین دانلود: چهارشنبه, 15 آوریل 2015
------------------------------------------------------------------------------------------

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *